sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Mitä minä Suomesta ikävöin...

Tänään puhuimme ystäväperheen kanssa skypessä. Heillä on samanikäisiä lapisa kuin meillä. Puhelun alettua kysyin missä vanhimmat (6v ja 4v.) lapset ovat. "He menivät jo ulos leikkimään, kun siellä on niin mukava ilma ja luntakin satanut" Oli vastaus. Niin lapset menivät yksin ulos... Tätä niin kaipaan..ja ikävöin Suomesta. Anni ja Elias olisivat  jo sen ikäisiä, että voisvat Suomessa ulkoilla omalla rauhallisella piha-alueella. Täällä ei tule kuulonkaan, että tämän ikäiset lapset voisivat yksin olla pihalla.  Nyt varsinkin kun lapset ovat olleet vuorollaan kipeinä tuntuu sisällä olo todella pitkältä.

Toinen hyvin arkipäiväinen asia, jota kaipaan on MATTOTELINE.. Äsken juuri imuroin matot ja vein ne parvekkeelle yöksi tuulettumaan, koska mattotelinettä en ole lähimaastossa nähnyt. Omskissa kotimme pihalla oli mattoteline, mutta en koskaan nähnyt kenenkään sitä käyttävän. Lapset vain lähinää kiipeilivät siinä. Tästä kulltturista taitaa puuttua mattojen tuuletus, tamppaus...? Ainakin kaupungista.

Lapsiperheen arki on raskasta Suomessakin... täällä sen raskaammaksi tekee vertaistuen puuttuminen. Niin kaipaisin välillä viettää aikaa ystäväperheen kanssa. Lapset leikkisivät keskenään ja me aikuiset saisimme jakaa niin arjen iloja ja suruja.

Suomalaisia herkkuja kahvia, karkkia (salmiakkia) ja suklaata on riittänyt, Niitä ei ole tarvinnut ikävöidä. Kiitos suomaisille vieraille, jotka viimeksi täydensivät varastojamme viime viikolla. Vierailta syksyllä on käynyt myös Ruotsista ja Omskista.

Minulle hyvin vaihteleva viikko oli, kun kävin ykisn Omskissa. Menin pari viikkoa sitten to-pe yöjunalla. Palasin la-päiväjunalla takaisin kotiin. Minun 8h junamatka oli lyhyt verrattuna mukavaa mummoon, joka matkasi 5vuorokautta. Omskissa työskentelin kylätyötä tekevän Valjan kanssa koko perjantai päivän. Suunnittelimme Omskin lähikylissä pidettäviin kerhoihin ohjelmaa (teemat, askartelut)joka viikolle maaliskuulle asti. Valja pitää joka viikko kolmea kerhoa ja pyhäkoulua. Jokaiseen kerhoon tulee noin.20 lasta. Lapset ovat iältään 5-18v. Haastetta siis riittää.  Onneksi Valjan apuna kerhoissa on Valera-diakoni. Muistakaa Valjaa ja Veleraa rukouksin. Minä matkaan taas Omskiin helmi-maaliskuussa. Jatkamme Valjan kanssa taas kerhojen suunnittelua.

Syksy on ollut aika raskasta aikaa..sopeutua taas uutenn kaupunkiin,seurakuntaan, ihmisiin, mutta pikkuhiljaa alkaa taas tottumaan. Syksyyn on mahtunut myös monta mukavaa hetkeä. Tässä kuvia syksyltä.

Siunausta adventin aikaan!

Lauantain kokoontuminen seurakunnassa

Annin synttäripäivänä saimme Aatsan, Mikaelin ja Joosen vieraaksemme Suomesta. 

Annin rukoukset kuultiin... Hän sai hyvän ystävän synttäreille. Leila on Australiasta.


Olgan häissä

Maalaaminen on miltei jokapäiväinen harrastus

Yhden päivän virkistäydyimme Обское мореlla :)

..siellä oli rauhallista ja metsää..

Ruuhka on aina paljon. Aika vähän kuljemme autolla juuri ruuhkien takia.

Ensi lumi tuli jo lokakuussa. Nyt lunta on jo paljon.Annin päiväkodin syksyn juhlat olivat upeat

Oli tanssia, laulua, näytelmää, runoja...Kaikilla oli oma rooli. Anni oli kultakala. :)


Markus opettaa seurakunnassa