sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Novosibirskin terveisetOlimme heinä-elokuussa Suomessa ja mukava oli taas tavata perhettä ja ystäviä. Monia jäi kokonaan tapaamatta ja monet tapasimme vain pikaisesti, vaikka olisi olllut mukava vielä kyläillä tms. Aika on rajallista ja lomasta yllättävän paljon aikaa vei lasten neuvolat, lasten ja aikuisten lääkärit, hammaslääkärit ym. asioiden hoito. Lomalla kun kaipaisi vain rentoa olemista ilman aikatauluja.  No ilmat Suomessa oli mahtavat ja saimme nauttia uimisesta ja metsäretkeilystä ja monista mukavista hetkistä.

Paluu uuteen kotiin Novosibirskissä on ollut aika raskas. Olemme kokeneet monenlaista vastoinkäymisiä; jonkinmoista kulttuurishokkia, väsymistä, vaikeuksia asioiden hoidossa, sairastelua yms. Lapset kuitenkin tulivat ilolla kotiin ja yllättävän hyvin ovat sopeutuneet taas tänne.

Anni aloitti jo uudessa päiväkodissa ja todella innoissaan lähtee aamulla "eskariin". Päiväkodin ohjelmaan kuuluu siis myös eskaritunnit. Eli valmistautuminen koulun alkuun on alkanut . :)  Anni on päiväkodissa 5päivänä viikossa ja koko päivän(9-16). Näin oli Annin hartain toive. Hän koko viime kevään pyysi, että saisi olla pidempääm kuin klo 13 päiväkodissa. Nyt se toive sitten vihdoin toteutuu ja varmasti saa hyvän pohjan venäjän kieleen ennen koulun alkua.

Viime viikolla minä ja Markus aloitimme opiskelut yliopistossa. Opiskelemme ryhmässä, jossa on kaksi opiskelijaa Italiasta, yksi Amerikasta, yksi Australiasta, yksi Ranskasta ja yksi Itävallasta . Oikein mukava ryhmä, jossa kaikki ovat jo jonkin verran opiskelleet venäjän kieltä. Tässä ryhmässä tuntuu nyt mukavalta opiskella.

Poikia hoitaa kotona Olga Belan, joka muutti siis Omskista tänne Novosibirsiin meidän mukana. Hän puhuu hyvin Suomea, koska on ollut Suomessa pari vuotta opiskelemassa. Olgan elämässä on kesän aikana tapahtunut yllättäviä ja ihania asioita.  Pian juhlimme Olgan ja Slavan häitä :) Olga on siis jäämässä Novosibirskiin.

Muutimme siis  tänne uuteen kotiin 18.6. ja kerkesimme noin 3viikkoa totutella elämään uudessa kodissa ja pihapiirissä ennen Omskin leirejä ja sitten Suomen lomaa.
Koti on 1990-luvun alkupuolella rakennettu nyt jo vanha kerrostalo. Rappukäytävä on perus venäläinen, jossa on roskakuilu. Helteellä tuoksut eivät ole parhaimmat. Meidän asuntomme on toisessa kerroksessa, josta pystyy "hyvin" lähtemään kolmen lapsen, rattaiden ja pyörien kanssa ulos.. no ainakin pääsee... ;)

Asuntomme on siisti "euroremontin" läpikäynyt iso kolmio. Tilaa on ihan sopivasti meidän perheelle ja tykkäämme kodista tosi paljon. Säilytystilaa on aika vähän, mutta onneksi asunnossa on kaksi parveketta, jonne saa paljon tavaraa esim. lasten pyörät. Pyörävarastojahan täällä ei ole, eikä rappukäytävään pyöriä uskalla jättää. Vielä on tavaroita pahvilaatikoissa, kun pitäisi vielä ostaa esim. kirjahylly. Ison kaapin löysimme Ikeasta ja Markus jo kokosi sen vaatteita ja muuta tavaraa varten.
Pihapiiri on tosi mukava. Löytyy monen monta puistoa ja pihaa. Lapsille on paljon tekemistä. Myös monenlaisia kerhoja ja harrastuksia on lapsille tarjolla. Ajattelimmekin että pojat voisivat käydä kerran tai pari kertaa viikossa kerhossa, jotta säilyisi rohkeus venäjän kielen kanssa toimimiseen. Iloitsemme kovasti että Eliaskin on nyt rohkaistunut puhumaan venäjää eikä enää pihalla arkaile muiden lasten alkaessa jutella, ei edes täällä uudessa kodissa ja kaupungissa mitä hieman pelkäsimme. Hienosta jo sanoo pihalla toiselle pojalle смотри это! (Katso tätä! :) Niin se vaan menee.. Asiat järjestyy, kun Jumala johdattaa, <3

Joka sunnuntai osallistumme tietysti Jumalanpalvelukseen. Hieman jumalanpalvelus on erilainen täällä kuin Omskissa. Ihmisiä on ollut paikalla noin 15-30. Lapsiperheitäkin on muutama ja täällä on yksi vapaaehtoinen joka pitää pyhäkoulua. Nyt syksyllä yritämme hieman yhdessä pohtia kuinka pyhäkoulua jatketaan ja kuinka voisimme löytää muitakin pyhäkouluopettajia. Markus on jo kerran saarnannut ja saa saarnavuoron itselleen noin kerran kuukaudessa. Myös Omskissa Markus käy säännöllisesti.

Rukousaiheeksi voisi erityisesti jättää lupa-aiosiden järjestymisen tänne Novosibirskiin. Meillä on nyt lupa Omskiin ja sitä lupaa yritänmme nyt saada siirretyksi tänne, ettei lupaprosessia tarvitsisi aloittaa alusta. Muistakaa tätä asiaa nyt erityisesti. Joudumme huomenna lähtemään Omskiin tätä lupa-asiaa hoitamaan. Harmittaa, koska nyt olisi motivaatioita opiskella ja haluaisi vain aloittaa arkea täällä.

Nyt tuntuu kuitenkin siltä, että alun hankaluuksista ollaan selvitty ja stressi uuden aloittamisesta hieman helpottaa. Rukoilkaa kuitenkin voimia koko perheelle, ystävien ja sellaisten voimia tuovien harrastusten tai asioiden löytymistä.
Kiitos kun olet mukana matkallamme. Siunausta syksyyn ja arjen haasteisiin Suomessa ja muualla maailmalla.  -Mari


Anni uuden päiväkodin pihalla

"Naapurijuhlat" lähipuistossa


Markus saarnaa ja tällä kertaa Olga tulkkaa.

Uusi innokas yliopisto opiskelija 
Elpun kanssa iltalenkillä ja hieman palloilemassa läheisen koulun pihalla.

Koulun pihaa...